Στην μακροχρόνια ιστορία του , το βαμβάκι έχει συνδεθεί με την αποικιοκρατία , τους σκλάβους και την περιβαλλοντική επιβάρυνση . Όμως η ζήτησή του για κομψά και άνετα ρούχα ποτέ δε μειώθηκε . Τώρα πλέον η βιομηχανία βάμβακος ακολουθεί τις αρχές της Αειφορίας  . Δεκατρείς από τις μεγαλύτερες διεθνώς βιομηχανίες ενδυμάτων υπέγραψαν πρόσφατα ένα σύμφωνο για 100% χρήση βάμβακος που χρησιμοποιεί την Αειφορία μέχρι το 2025 υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα της Ουαλίας .

H καλλιέργεια του βάμβακος στην Ελλάδα περιγράφεται από τον Παυσανία τον 2ο αιώνα π.Χ.  Στις μέρες μας , η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση βαμβακοπαραγωγής στην Ευρώπη και στις δώδεκα κορυφαίες όλου του κόσμου. Η παραγωγή βάμβακος έχει μεγάλη εθνική σημασία για τη χώρα μας και μετράει πάνω από 8%  του συνολικού αγροτικού εισοδήματος. Αν και το βαμβάκι χρησιμοποιείται κυρίως για ύφασμα , ο βαμβακόσπορος που παραμένει μετά την επεξεργασία , χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζωικής τροφής .

Με την πιστοποίηση ISCC , οι παραγωγοί αποδεικνύουν την αειφορία της καλλιέργειάς τους και μπορούν να απευθυνθούν σε όλες τις αγορές όπως τα βιοκαύσιμα , τα τρόφιμα , οι ζωοτροφές και ο ρουχισμός  . Τα κριτήρια της περιβαλλοντικής και κοινωνικής Αειφορίας θέτονται σε ένα υψηλό επίπεδο με υποχρεωτική ιχνηλασιμότητα στην προμηθευτική αλυσίδα και υπολογισμό των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου .

 Η EUROCERT αποτελεί από το 2013 τον 1ο και μοναδικό ελληνικό φορέα για την πιστοποίηση βιοκαυσίμων βάσει της  Οδηγίας 2009/28/ΕΚ  για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και είναι ένας από τους 30 φορείς παγκοσμίως που έχουν αναγνωριστεί από το ISCC για τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Το 2014 η Eurocert κατάφερε να εντάξει το βαμβάκι στην αναγνωρισμένη λίστα προϊόντων του ISCC, ανοίγοντας τον δρόμο για την πιστοποίηση της αειφορίας του βιοντίζελ από βαμβακόσπορο, προϊόν ιδιαίτερης σημασίας για την εγχώρια αγορά. Αυτή τη στιγμή η Eurocert αποτελεί τον εγχώριο Leader στον τομέα της αειφορίας των βιοκαυσίμων, έχοντας εμπειρία στην πιστοποίηση, που καλύπτει όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας για την παραγωγή βιοκαυσίμων όπως: Φάρμες  / Αποθήκες / Κεντρικά σημεία συλλογής (π.χ. χρησιμοποιημένων τηγανελαίων ή σπόρων ενεργειακών φυτών) / Μονάδες παραγωγής λαδιού και Ραφιναρίες / Μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων / Εμπόρους βιοκαυσίμων, 

 προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο  άμεση κάλυψη της σχετικής νομοθετικής απαίτησης (ΦΕΚ Τεύχος Β Αρ. Φύλλου 1212, 26/4/2016) για την τήρηση των κριτηρίων της αειφορίας..

 

O Νίκος Κούλας , Συντονιστής Επιθεωρητής της EUROCERT , εξηγεί : « Το βαμβάκι στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως από μικρούς παραγωγούς με μέσο όρο 3-4 εκτάρια. Οι επιθεωρήσεις καλύπτουν ένα εναλλασσόμενο δείγμα καλλιεργητών ετήσια με ελάχιστο μέγεθος που ισοδυναμεί με την τετραγωνική ρίζα του συνολικού μεγέθους . Επισκεπτόμαστε τα χωράφια , συνομιλούμε με κάθε καλλιεργητή και ελέγχουμε τα αρχεία του , για να επιβεβαιώσουμε την συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη γεωργία και τη βέλτιστη χρήση των φυτοφαρμάκων . Επίσης ελέγχουμε ότι δεν έχει γίνει αποψίλωση δασών ή άλλη απαγορευμένη αλλαγή χρήσης γης και επαληθεύουμε τις συνθήκες εργασίας των εργατών γης και την εφαρμογή των κανόνων υγείας και ασφάλειας».

Το βαμβάκι παραδίδεται σε τοπικές βιομηχανίες όπου γίνεται διαχωρισμός της ίνας από τον σπόρο , γνωστός ως εκκοκκισμός . Οι σπόροι θλίβονται και παράγεται έλαιο που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων και παραγωγής βιοκαυσίμων. Η βαμβακόπιτα που παραμένει χρησιμοποιείται για ζωοτροφή . Στη μονάδα επεξεργασίας βάμβακος , ο επιθεωρητής ελέγχει την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου και το σύστημα διαχείρισης της εταιρίας αν ακολουθεί το Πρότυπο ISCC.

H ΠΑΓΓΑΙΑ με τέσσερεις μονάδες εκκοκκιστηρίων βάμβακος και με 4.000 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα , παράγει άριστων προδιαγραφών ίνες με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και προμηθεύει κλωστήρια σε όλο τον κόσμο . Το βαμβακέλαιο, που παράγεται, χρησιμοποιείται σε μαργαρίνες και τηγανέλαια και λόγω ανώτερης εξειδίκευσης εξασφαλίζει στη βιομηχανία την παραγωγή αποτελεσματικών βιοκαυσίμων .

Η Σωτηρία Γιουβανάκη , Διευθύντρια της ΠΑΓΓΑΙΑ υπεύθυνη για την εφαρμογή του ISCC , λέει : “H Πιστοποίηση αποδεικνύει την αξιοπιστία , τη διαφάνεια και την αειφορία της εταιρίας μας. Δηλώνει ότι ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές με την ελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον .»

 

H Πιστοποίηση της ελληνικής βαμβακοπαραγωγής με το Πρότυπο ISCC αποτελεί μέρος του ταξιδιού προς την Αειφορία και απαντάει στο κάλεσμα του Πρίγκιπα Κάρολου και των μεγαλύτερων βιομηχανιών ενδυμάτων που την έχουν ενστερνιστεί .